Bio-biblia - kérdések & válaszok

Mitől BIO kozmetikum egy termék?

Sokszor felmerülő kérdés: mitől biokozmetikum egy termék? Honnan ismeri fel a bio kozmetikumokat a vásárló? Elegendő-e, ha vadon gyűjtött gyógynövényeket vagy nem permetezett, esetleg biopiacon vásárolt gyümölcsöket, zöldségeket tartalmaz? Azokat az ellenőrzött ökológiai termelésből származó mezőgazdasági alkotókat tartalmazó egészségvédő és szépségápolási kozmetikumokat, amelyekre a bio, ökológiai, organic biológiai kozmetikum jelölést a gyártó alkalmazni kívánja, mindig tanúsítatni kell. Amennyiben a tanúsíttatást igazolni akarja Magyarországon egy gyártó, a Biokontroll Hungária Kht. védjegyét megkaphatja a kozmetikai termékeére évenkénti hosszabbítással, ha a 2005. óta érvényben lévő feltételrendszert maradéktalanul betartja, bármikor ellenőrizhető módon. Alapvetően a natúrkozmetikumokban is már tiltott összetevőket tilos a bio kozmetikumokban felhasználni és még számos szigorító, a természetes, hasznosuló, bioaktív összetevők felé orientáló feltétel van. Továbbá a gyártástechnológiai előírások is szigorúbb feltételekhez kötöttek a bio kozmetikumok előállításánál. Az ökológiailag ellenőrzött termelésből származó mezőgazdasági eredetű alap- és hatóanyagok felhasználása szükséges, elvárt, de nem elegendő ahhoz, hogy a belőlük előállított termék biokozmetikummá váljon. A természetes flórából gyűjtött gyógynövényeket éppúgy minősítettni kell, mint a termesztett gyógynövényeket ahhoz, hogy "bio" alapanyaggá váljanak egy kozmetikumban. Csak nagy mennyiségben alkalmazott, tanúsítottan ökológiai termelésből származó mezőgazdasági eredetű alkotók felhasználásával, továbbá a formulázásra és a gyártástechnológiára nézve is számos, a feltételrendszerben rögzített előírás betartásával lehet biokozmetikumnak nevezett terméket előállítani és forgalomba hozni. Mivel minden egyes bio kozmetikumot tanúsíttatni kell, ezért az ilyen termékekekn mindig van a címkén a tanúsító céget azonosító logo (szimbólum) és annak akkreditációját ( jogosultságát ) igazoló kódszám.

/forrás: BIO INFO - Dr. Gyovai Viola - okl. biológus MTA kandidátusa/

Natúr vagy BIO?

Attól, hogy egy cég nevében natúrkozmetikai vagy biokozmetikai szó szerepel, az a termékeire nézve nem jelent semmilyen minősítést, mert ezt mindig az adott termék összetételére vonatkozóan kell minősíteni vagy a bio kozmetikumok esetében mindig kötelező tanúsíttatni!

/forrás: BioINFO - Dr. Gyovai Viola - okl. biológus, MTA kandidátusa/

Mit takar az ellenőrzött natúrkozmetikumok?

A natúrkozmetikumoknak azt a csoportját, amelyet valamilyen tanúsítási joggal rendelkező, akkreditált laboratórium, illetve szervezet rendszeresen ellenőrzi és megfelel az adott hatóság összetételi elvárásainak, ezeket a készítményeket ellenőrzött natúrkozmetikumként ismerjük el. Ezt arról is felismerheti a vásárló, hogy minden egyes terméken a tanúsító hatóság védjegye, és azonosító adatai szerepelnek a címkén, például a BDIH által ellenőrzött termékek nagy része az ellenőrzött natúrkozmetikumok termékkategóriájába tartozik. A natúr-kozmetikumokat nem kötelező ellenőriztetni, elegendő, ha a leadott termékinformációs dossziéban szereplő adatok megfelelnek az EU általános natúrkozmetikai feltételrendszerének.

/forrás: Bio INFO - Dr. Gyovai Viola okl.biológus, MTA kandidátusa/

Hogyan konzerválják a natúrkozmetikumokat?

A különböző minősítésű szervezetek a termékek mikrobiológiai stabilitásának biztosítása érdekében alapvető szabályként azt fogadják el, hogy a natúrkozmetikumok és bio-kozmetikumok konzerválhatók a benzoesav és a szorbinsav, valamint a szalicilsav sóival, és más természetes eredetű növényi kivonatokkal, illóolajokkal. Ezen kívül például a BDIH a benzil-alkoholt, mint a konzerválószer kombináció egyik komponensét megengedi. Az ECOCERT megengedi a 0,5 %-nyi parahidroxi-benzoesav sóinak és észtereinek alkalmazását, valamint a phenoxi-2-ethanol konzerválószer kombinációban való alkalmazását. A NEUFORM minősítő hatóság a hangyasav származékok és az ecetsavanhidrid alkalmazáésát is lehetővé teszi, ahol ez indokolt.

/forrás: BIO INFO - DR. Gyovai Viola okl.biológus, MTA kandidátusa/

Mely termékeket nevezhetjük natúrkozmetikumoknak?

A természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumoknak egy részét speciális összetételi elvárások alapján fejlesztik ki. A bőrirritációs és egyéb problémák megerősítették azt a törekvést, hogy kíméletesebb és biztonságosabb bőrápolást adhatunk azáltal, ha bizonyos kémiai úton előállított, ún. szintetikus összetevők alkalmazát elkerüljük a kozmetikumokban. Amennyiben a termék a címkéken is kötelezően feltüntetendő INCI listából származik, összetételükből nyilvánvalóan látszik, hogy a receptúra az alábbi elvárásoknak megfelel, akkor a terméke natúrkozmetikum. Elvárások: Tiltott a szintetikus színezőanyagok, szintetikus illatanyagok, a szilikon-olaj, az ásványi olajok és ásványi eredetű viaszok alkalmazása, állatkísérletek, génmanipulált anyagok alkalmazása, radioaktív besugárzás, mesterséges konzerváló anyagok alkalmazása.

/forrás: 2007. Bio Info - Dr. Gyovai Viola okl.biológus, MTA kandidátusa/

Természetes eredetű?

A szintetikus vegyületeket tartalmazó ún. vegyipari kozmetikumokban is egyre többféle természetes hatóanyagot alkalmaznak a piaci versenyképességük növelése, hatékonyságuk javítása érdekében. Például: ha a termék neve NATÚR Levendulás szépségápoló, az csak annyit jelent, hogy tartalmaz természetes eredetű levendula illóolajat, de lehet, hogy csak 0,03 százalékban. Vajon a többi összetevő hasznosul-e a bőrben?

/válasz eredete: bio info 2007.október. Dr. Gyovai Viola okl.biológus, MTA kandidátusa/

Természetes, natúr vagy bio?

Mindhárom mást takar olvasd el melyik mit jelent. A legfontosabb, hogy tisztában légy a termék vásárlásakor mit vettél és mit várhatsz a termék minőségétől./

Ezeket kerüld el a fürdőszobádban!

A 18 legkockázatosabb vegyületcsoport, amit érdemes kitiltanod fürdőszobából!

 

3- Benzylidencamphor, 4- Methyl- Benzylidencampho (4-MBC vagy MBC), Alumina, Aluminium Cholorohydrate, Aluminium Chlorohydrex Pg., Aluminium Fluoride, Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Aminfluor, Aminfluorid, Ammonium alum, Ammonium Laueth Sulfate (ALES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Amyl Cinnamal, Amylcinnamyl Alcohol, Benzophenone-1,Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon), BHA (Butylhydroxyanisol), BHT (Butylhydroxytoloul), Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1, 3_Dioxan, Bronopol/2 –Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Butylene glicol, C.I.19140 (Acid Yellow 23, Tartrazin, E102), C.I.20040 (Pigment Yellow 16, diklór-benzidin), C.I.21100(Pigment Yellow 13, diklór-benzidin), C.I.21108 (Pigment Yellow 83, diklór-benzidin), C.I. 42053 (FDC Green 3), C.I.42090 (Acid Green 9), C.I.42520 (Basic Violet 2, Magenta III), C.I.45170 (DC Red 19, Rhodammin B), C.I.50325 (Acid Violett 50), C.I. 60724 (Hydroxy. Phenylamino-Antrachinon), C.I.74260 (Pigment Green 7), C.I. 77163( (bizmut-oxiklorid), Carboxal-dehyd, Cera microcristallina, Ceresin, Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Citral, Coumarin, Cyclomethicone, DEA, DHA (dihidroxi-aceton), Diazolidinyl Urea, Diazoildinyl Urea, Dibutyl Phtalat, Diethanol amine (DEA), Diethyl Phtalat, Dimethiconol, Dimethyl Phtalate, Dioctyl Phtalat, DMAE (2-dimetil-aminoetanol), EDTA, egyedül a 2-es jelzésű műanyag nem tarrtalmaz BPA-t, Eugenol, Fluoristat, Fragrance, Geraniol, Gloxal, Hart Paraffin, Homsalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS), Hydrogenated… oil, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene, Imidazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Isoeugenol, Liquidum Paraffinum, Mineral Oil, Mineral Wax, Monoethanol amine (MEA) és ezek származékai, pl.:TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate, Monofluor Phosphate, N-oktadeciltrimetiléndiamin-N,N,N-tis (2 etanol) dihidrofluorid, Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Olafuor, Ozokerit, Parabene származékok, Paraffin wax, Parfum, Pentylene, Glicol, Petrol wax, Petrolatum, Polietylene Glicol (PEG), és minden származékaik, PPD (Paraphenilene-dinamin), Propylene Glycol, Silica, Simethicone, Sodium Fluorid (nátrium-fluorid), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium-minofluor-phosphate (nátrium-monofluor-foszfát), Talcum, TEA, TEA-Cocate, TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, TEA_EDTA, TEA-Hydroiodide, TEA-Lactate, Triclosan, Triethanol amine  (TEA), Vaselin.

 


;